koeien

Melkvee en voeder

 

We houden voornamelijk holsteinkoeien, er wordt gekruist met Brownswiss (een zwitsers bergras), en rode West-vlaamse rassen om sterkere koeien te krijgen die langer meegaan.

 

We proberen er voor te zorgen dat de koeien een aangenaam leven hebben op ons bedrijf. Dit doen we met een ruimere stal en veel weiland. De koeien kunnen ook steeds buiten grazen (als het weer het toelaat), wat tegenwoordig bij veel landbouwbedrijven alsmaar minder aan de orde is. De weiden worden bemest met de compost uit de koeiestal en er wordt klaver in het gras gezaaid die ervoor zorgt dat het gras vlugger groeit.

 

Ook bij de andere teelten wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest. Enkel met natuurlijke bemesting word gras-klaver en haver geteelt. Het onkruid wordt ook niet bestreden met chemische middelen. Op deze wijze is duizenden jaren geboerd, zonder schade aan de grond toe te brengen, en kan er nog duizenden jaren geboerd worden. Duurzaam en milieuverantwoord.

 

 

Bij ons mogen de kalfjes bij de moeder zuigen tot ze ongeveer 2-3 weken zijn. Daarna mogen ze tot een leeftijd van 3 maand bij een pleegmoeder drinken. Deze pleegmoeder laat gemiddeld 3-4 kalfjes zuigen, dus de kalfjes kunnen zo bij een paar koeien lopen, niet bij de hele groep.

 

 

 

Made by Naomi Dhont