Boerderij

Al 25 jaar biologisch

Bioboerderij De Zwaluw is een biologische boerderij. Dit wil ondermeer zeggen: geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest. Wij produceren onze voeders voor onze dieren grotendeels zelf. Onze dieren grazen het grootste deel van het jaar in onze weides of in Gentse natuurgebieden. Hierdoor zijn onze dieren sterk en gezond en hoeven wij nauwelijks antibiotica te gebruiken.

Onze Dieren

Koeien

Koeien

We houden voornamelijk Holsteinkoeien, en kruisen met Brownswiss (een zwitsers bergras), en rood West-vlaamse rassen om sterkere, robuuste koeien te verkrijgen. De koeien hebben bij ons een aangenaam leven. Ze grazen elke dag buiten in de weide. Enkel bij slechte weeromstandigheden staan de koeien in een ruime stal. Ze worden ’s morgens en ’s avonds gemolken. Na het melken krijgen ze gedroogde haver, gras en grasklaver. Het voeder telen we zelf. Hierbij maken we geen gebruik van kunstmest, we gebruiken enkel natuurlijke mest.

Van de lente tot de herfst worden de kalfjes in de weide geboren. De kalfjes mogen bij de moeder zuigen tot ze ongeveer 2-3 weken zijn. Daarna mogen ze tot een leeftijd van 3 maand bij een pleegmoeder drinken.

Sinds enkele jaren vind je onze vaarzen (=jonge koeien die nog geen kalf hebben gekregen of voor het eerst drachtig zijn) in enkele Gentse natuurgebieden zoals de Gentbrugse Meersen.  Hier doen zij aan natuurlijke begrazing en helpen zo een handje bij het natuurbeheer.

Schapen

Schapen

We hebben een 550-tal schapen. Onze schapen begrazen natuurgebieden samen met de herders en honden van VZW De Grazer. Zo staan zij in voor het natuurbeheer van openbare domeinen, parken en bedrijfsterreinen. Meer info vind je op

https://vzwdegrazer.be.

De wol van de schapen wordt gebruikt voor de ecologische bouwprojecten.

Af en toe wordt er een schaap of lam geslacht. Dit vlees kan u bij ons in de winkel krijgen.

Kippen

Kippen

De kippen zijn Vlaamse en Mechelse Koekoeks en een kruising hiervan. Deze zogenaamde dubbeldoelkippen zijn zowel voor hun eitjes als voor hun vlees heel geschikt. De kippen kweken wij zelf op van ei tot kip. Zo zijn we zeker dat ze nooit antibiotica gekregen hebben. De eieren worden uitgebroed met een broedmachine. Zowel de hennen als de hanen kunnen naar hartenlust scharrelen en van een rustig boederijleven genieten. Als ze groot zijn, worden de hanen geslacht. De hennen zorgen voor eitjes.  Zowel de eitjes als het vlees vind je in onze hoevewinkel.

Varkens

Varkens

Op ons bedrijf vind je verschillende varkens. Zoals  mangalica varkens en een kruising van mangalica-pietrain-york-duroc. Net zoals de andere boerderijdieren worden de varkens zonder antibiotica opgekweekt. Al op jonge leeftijd kunnen de biggen naar buiten. Dan kunnen ze lekker zonnebaden en een modderbad nemen. Wroeten in de aarde, daar dient hun snuit voor. De varkens krijgen naast geplette gerst, ook magere melk en kaaswei te eten. Dit is een reststroom van onze zuivelverwerking.

De natuur staat centraal

In alles wat we doen, staat de natuur centraal. Wij geloven dat we, door samen te werken met de natuur, voedselzekerheid en een duurzame toekomst kunnen garanderen. Voor deze en volgende generaties.  Daarom doen wij aan natuurinclusieve landbouw.

Dit doen we door:

Bomen

Sinds vele jaren planten wij massaal veel bomen, hagen en houtkanten aan, op en langs de percelen. Naast het bieden van schaduw en beschutting van het vee, vormen ze de leefwereld van heel wat vogels, insecten en kleine zoogdieren. Zo verhogen ze de biodiversiteit. Daarnaast zorgen de bomen ook voor een gezonde bodem: ze gaan erosie tegen en verhinderen het uitspoelen van nutriënten. En een gezonde bodem is dé basis voor een gezond en veerkrachtig landbouw- en voedselsysteem.

Zomereiken & Essen

De vrijstaande bomen die over het algemeen aan de randen van onze percelen staan, zijn meestal zomereiken of essen. De bladeren van deze langlevende bomen bevatten verschillende mineralen en vormen een voedingsbron voor onze koeien. De bomen bieden schaduw en beschutting aan het vee. Het hout zal op termijn gebruikt worden als constructiehout of voor het maken van meubels.

Knotbomen

Onze knotbomen bevinden zich eveneens aan de randen van de percelen. Zij dienen voor houtproductie voor de boerderij en worden om de 6 à 10 jaar terug ingekort. Meestal gaat het om wilgen en zwarte elsen.

Hagen

De hagen werden aan de zijkant van onze percelen aangelegd tussen de bomen en knotbomen. Zij zijn een voedingsbron en beschutting van insecten.

Houtkanten

Houtkanten zijn lange rijen hakhout. Deze worden elke 10 jaar tot aan de grond gekapt zodat ze nadien opnieuw terug uit kunnen groeien. Houtkanten fungeren als ecostrook/ecostraat om bossen met elkaar te verbinden.

Bos

Enkele jaren geleden plantten we 1,5 ha bos aan, met diverse loofbomen zoals eik, beuk, populier, wilg en hazelaar. Deze bomen blijven minimum 30 jaar staan om nadien herplant te worden, of ze worden gebruikt voor constructiehout.

Agro Forestry

Temidden van onze weides staan meer dan 600 hoogstam appelbomen en notelaren.

De bomen geven niet alleen schaduw voor de koeien, ze zorgen ook voor een gezonde bodem. Daarnaast slaan ze CO2 op en  verhogen ze de biodiversiteit. Deze vorm van natuurinclusieve landbouw heet Agroforestry.

Bomen van ruim 6 jaar oud, geven al volop fruit. Het fruit wordt deels opgegeten door de de koeien en wordt deels verwerkt tot sap dat je kan kopen in onze hoevewinkel. Jaarlijks wordt een plantactie georganiseerd om de agroforestry boomgaarden verder uit te breiden. Neem zeker een kijkje bij activiteiten wanneer de volgende plantactie gepland staat.

Zomereiken & Essen
0
Knotbomen
Hagen LM
0
Houtkanten LM
0
Bos H.a
0
Agro Forestry
0

Bijen

Wij beschikken over bijenkasten. De bijen bestuiven bloemen en planten en bevorderen zo de biodiversiteit. Daarnaast  zorgen de bijen ook voor honing, die je kan verkrijgen in onze hoevewinkel.

Contacteer ons

Twijfel niet om ons te contacteren voor meer informatie omtrent onze bio boerderij.

Vers vlees in onze hoevewinkel op

  • vrijdag 12 en zaterdag 13 april
  • vrijdag 26 en zaterdag 27 april

 

Meer info met verwijzing naar: